Tyhjennys- ja putkenpuhdistus: Tärkeä osa kiinteistön kunnossapitoa

Tyhjennys- ja putkenpuhdistus ovat keskeisiä toimenpiteitä, jotka varmistavat kiinteistöjen jätevesijärjestelmien moitteettoman toiminnan.


Olipa kyseessä omakotitalo, kerrostalo tai liikekiinteistö, säännöllinen putkien puhdistus ja viemäreiden tyhjennys ovat välttämättömiä, jotta vältytään tukoksilta ja niiden aiheuttamilta ongelmilta. Tässä artikkelissa käsitellään tyhjennys- ja putkenpuhdistuspalvelujen merkitystä, niiden suorittamista ja etuja.

Putkien tukkeutumisen syyt

Putkien tukkeutuminen voi johtua monista syistä. Yleisimpiä syitä ovat:

 1. Rasvan ja öljyn kertymät: Kotitalouksien viemäreihin päätyvä rasva ja öljy voivat jäähtyessään jähmettyä ja kerääntyä putkien seinämiin, mikä johtaa vähitellen tukkeutumiseen.
 2. Vieraiden esineiden pääsy viemäriin: Vessanpönttöön tai viemäreihin heitetyt esineet, kuten kosteuspyyhkeet, terveyssiteet ja lasten lelut, voivat aiheuttaa tukoksia.
 3. Luonnonroskat ja juuret: Ulkopuoliset viemärit ja sadevesijärjestelmät voivat tukkeutua lehdistä, oksista ja muista luonnonroskista. Lisäksi puiden juuret voivat tunkeutua viemäriputkiin, aiheuttaen vakavia tukkeutumia.
 4. Ikääntyminen ja korroosio: Vanhoissa kiinteistöissä putket voivat ajan myötä heikentyä ja ruostua, mikä lisää tukkeutumisen riskiä.

Tyhjennys- ja putkenpuhdistusmenetelmät

Putkien puhdistukseen ja viemäreiden tyhjennykseen on useita eri menetelmiä, jotka valitaan tukoksen syyn ja vakavuuden mukaan.

 1. Mekaaninen puhdistus: Tämä menetelmä sisältää erityisten puhdistuslaitteiden, kuten viemärirassien ja jousien, käytön. Mekaaninen puhdistus on tehokas keino poistaa tukoksia, kuten juuria tai suuria esineitä.
 2. Korkeapainehuuhtelu: Korkeapainevesisuihkuja käytetään putkien puhdistamiseen rasvasta, öljystä ja muista kertymistä. Tämä menetelmä on tehokas ja ympäristöystävällinen, sillä se ei vaadi kemikaaleja.
 3. Kemiallinen puhdistus: Erityisiä kemikaaleja käytetään putkien puhdistamiseen vaikeista tukoksista. Tämä menetelmä on yleensä viimeinen vaihtoehto, kun muut menetelmät eivät ole toimineet, sillä kemikaalit voivat olla haitallisia ympäristölle.
 4. Kameratarkastus: Kameratarkastus auttaa paikallistamaan tukoksen tarkan sijainnin ja syyn. Tämä menetelmä on erityisen hyödyllinen ennen puhdistustoimenpiteiden aloittamista, sillä se mahdollistaa tarkan diagnoosin.

Säännöllisen huollon merkitys

Säännöllinen putkien puhdistus ja viemäreiden tyhjennys ovat tärkeitä ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä, jotka auttavat välttämään suurempia ongelmia tulevaisuudessa. Säännöllinen huolto voi:

 • Estää tukokset: Säännöllinen puhdistus vähentää tukosten riskiä ja varmistaa, että viemärijärjestelmä toimii moitteettomasti.
 • Pidentää putkien käyttöikää: Putkien säännöllinen huolto voi pidentää niiden käyttöikää, vähentäen korjaus- ja vaihtokustannuksia pitkällä aikavälillä.
 • Vähentää hajuhaittoja: Puhdistamattomat viemärit voivat aiheuttaa epämiellyttäviä hajuja, jotka leviävät kiinteistön sisätiloihin. Säännöllinen puhdistus estää hajujen muodostumisen.
 • Parantaa hygieniaa: Puhdistetut viemärit ja putkistot ovat hygienisempiä, mikä on erityisen tärkeää julkisissa tiloissa ja ravintoloissa.

Ammattilaisten käyttö

Vaikka pienet tukokset voidaan usein hoitaa kotikonstein, kuten viemäripumpun tai viemärirassin avulla, on suositeltavaa käyttää ammattilaisia erityisesti vaikeiden tukosten ja säännöllisen huollon yhteydessä. Ammattilaisilla on käytössään erikoisvälineet ja -osaaminen, joiden avulla he voivat suorittaa tyhjennys- ja puhdistustyöt tehokkaasti ja turvallisesti.

Yhteenveto

Tyhjennys- ja putkenpuhdistuspalvelut ovat olennainen osa kiinteistön kunnossapitoa. Ne estävät tukoksia, pidentävät putkien käyttöikää ja parantavat kiinteistön hygieniaa ja käyttömukavuutta. Säännöllinen huolto ja ammattilaisten käyttö takaavat, että viemärijärjestelmät toimivat moitteettomasti ja vältetään suuremmat ongelmat. Olipa kyseessä koti tai liikekiinteistö, viemäreiden ja putkien säännöllinen puhdistus on investointi, joka maksaa itsensä takaisin ajan myötä.